Annons

Dinkellimpa

När en väl ska baka är det lika bra att slå på stort och sedan frysa in, det är min filosofi! Det här receptet ger två stora dinkellimpor som både är riktigt saftiga och goda men även snygga.

Recept på dinkellimpa. Foto: Sofia Henriksson

Recept på dinkellimpa. Foto: Sofia Henriksson

Dinkellimpa

Steg 1
5 g jäst
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl kallt vatten

Steg 2
8 dl kallt vatten
6 dl fint dinkelmjöl
1 kg vetemjöl
15 g jäst
1 msk mörk sirap
3 msk salt

Gör så här
1. Blanda ihop ingredienserna i steg 1. Låt vila i rumstemperatur med plast över sig i minst fyra timmar.
2. Blanda ihop alla ingredienser utom saltet i steg 2. Arbeta degen i bakmaskin i cirka 15 minuter. TIllsätt saltet, arbeta degen 5 minuter till. Låt degen jäsa i bunken 30 minuter.
3. Forma degen till två limpor och låt dem jäsa i en mjölad bunke 2 timmar.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg upp limporna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ställ en plåt med kanter längst ner i ugnen. När ugnen är varm kan du ställa in bröden och sedan snabbt hälla ett glas kallt vatten på underplåten. Sänk temperaturen på ugnen till 200 grader.
5. Efter 20 minuter, öppna luckan och släpp ut ånga. Fortsätt sedan var 5 minut i 20 minuter till. Innertemperaturen i limpan ska vara 98 grader.

Annons

Ta ut brödet och låt svalna på galler!

Fler brödrecept som du kanske är intresserad av?

Klassiskt rostbröd

Rostbröd med rosmarin och havssalt

Kärleksfulla scones

Läs också

2 kommentarer

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar