Annons

Annons

Nya ännu godare lussebullar

Natten går tunga fjät...Lucka nummer 13 och Lucia bjuder såklart på ljuvliga lussekatter. De här är mitt absolut bästa recept och de blir både fluffiga och saftiga. Håll även utkik imorgon då jag bjuder på tips på vad du kan göra med lussekatterna efter några dagar om de blivit torra.

Lussebullar

Lussebullar. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Lussebulle

Lussebullar. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Mitt tips är också att göra som Jesper Långström alltid säger på Gomorron Sverige. Att göra ett jässkåp i ugnen. Fyll en plåt med vatten och ställ längst ner i ugnen. Sätt sedan på med bara lampan och ställ in plåtarna med de färdigsnurrade lussekatterna och låt dem jäsa där inne. Då blir de som bäst!

Recept på mina bästa lussebullar

1 g saffran
30 g mörk rom
30 g råsocker
50 g jäst
5 dl röd mjölk
1 1/2 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
1000 g vetemjöl

Annons

Garnering
1 ägg
1 msk vatten
1 dl blötlagda russin

Gör så här
1. Blanda saffran, råsocker och rom i en burk och låt ligga minst 1 dygn gärna veckor eller upp till ett år.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen är helt upplöst. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta i maskin i 15 minuter. För hand 20-25 minuter.
3. Låt degen vila i 15 minuter under bakduk. Ta sedan upp degen på bakbord och dela upp i bullar på ca 40 g beroende på hur stora lussekatter du vill ha.
4. Forma dem till S och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Häll av russinen och tryck ner ordentligt i knorren.
5. Jäs i ugnen med bara lampan på i minst 1 timme. Ta ut plåtarna och sätt ugnen på 225 grader.
6. Grädda dem i mitten av ugnen i 8 minuter. Pensla direkt när de kommer ut från ugnen med uppvispat ägg.

Mer härliga julrecept hittar du här

Pepparkakscupcakes

Pepparkaksmacarons

Choklad- och valnötscupcakes med pepparmintsfluff

ussekakk

Lussebullar. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Läs också

Kommentera

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar