Annons

Annons

Egen pepparkaksdeg

Många köper ju färdig pepparkaksdeg - det har jag också gjort i herrans massa år. Men! Så gott och enkelt det är att göra egen. Tar inte mer än några minuter att få ihop och det blir så otroligt mycket godare.

Pepparkaksdeg. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Pepparkaksdeg. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Receptet är inspirerat av Leila Lindholms recept som hon fått av pepparkaksbagaren Olle i Göteborg. Det kommer från hennes bok Sweet Christmas. Men jag har gjort om lite till mitt eget och de blev så goda! Det bästa tipset som Leila gav mig var att pensla bakplåtspapperet med smör innan ni lägger på kakorna. Vilken skillnad!

Recept på pepparkaksdeg

Antal: 2 normalstora rullar pepparkaksdeg
Tid: 20 min + 1 dag i kylen

Annons

200 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
1 dl brun farin
1 dl ljus sirap
1/2 dl mörk sirap
10 dl vetemjöl
3/4 dl vatten
3/4 dl grädde
3 tsk kanel
1 tsk kryddnejlika
2 tsk ingefära
1 tsk peppar
1 tsk citronsaft
1 1/2 tsk bikarbonat

Gör så här
1. Vispa smör, farinsocker och strösocker med deg blandare. Gärna i bakassistent om du har. Häll sedan ner sirapen.
2. Häll grädden och vattnet i en kastrull och tillsätt kryddorna – var generös med kryddorna och ta gärna mer än vad som står. Tillsätt citronsaften och rör om. När det börjar ryka kan du ta av den från värmen.
3. Blanda vetemjöl och bikarbonat i en separat skål. Blanda ner grädden i smörblandningen och tillsätt sedan mjölet lite i taget. Knåda in mjölet till en smidig deg.
4. Dela degen i två bitar. Plasta in i plastfolie och sätt in i kylen. Låt vila minst en dag men gärna mer.
5. Vid utbak. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Kavla ut degen tunt och tryck ut eller skär ut former. Smöra bakplåtspapper och lägg på kakorna. Grädda i ugnen 5-6 minuter till de fått fin färg.

Tips! Det är även fint att ge bort en deg i present till någon.

Fler goda julrecept

Pepparkaksmacarons

Double chocolate chip cookies

Rocky road

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar