Annons

Annons

Galet gott grytbröd

Här kommer ett riktigt supertips! Det här brödet går så snabbt att röra ihop, du behöver inte ens knåda eller ha maskin. Det tar lite tid att jäsa men det är det värt. Brödet smakar som på bageri med en krispig yta och saftig insida. Får nästan lite surdegskaraktär. Det kanske inte syns på utsidan men du kommer inte ångra att du bakade det här brödet. Så gott!!

Grytbröd. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Recept på grytbröd

Antal: 1 bröd
Tid: 1 1/2 timme plus över natten. Går väldigt snabbt men mycket jästid. 

10 gram jäst, färsk
3 1/2 dl vatten, kallt
9 dl siktat dinkelmjöl
2 äpplen, svenska röda
1/2 msk salt
1 1/2 tsk kummin
olivolja till pensling av grytan
2 tsk chiafrön/linfrön till formen

Annons

Gör så här
1. Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör tills det löst upp sig. Grovriv äpplena som de är med skal på, och tillsätt alla ingredienser i bunken. Rör om. Plasta in med plastfolie och ställ åt sidan över natten cirka 10 timmar.
2. Vänd sedan degen lite i bunken så att den får en fin form. Låt jäsa ytterligare 1 timme övertäckt.
3. Sätt på ugnen på 250 grader och ställ in grytan i ugnen, har du ingen gryta går det bra med en avlång limpform.
4. Ta ut grytan när ugnen är varm och pensla med lite olivolja och strö på chiafrön eller linfrön. Stjälp över degen och in i ugnen i 15 minuter.
5. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 45 minuter. Ta ut och lägg på galler. Låt svalna.

Inspirerat av tidningen Buffé.

Grytbröd. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Fler recept på bröd

Klassiskt rostbröd

Rostbröd med rosmarin och havssalt

Rågfrallor med russin och nötter

Grytbröd. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Grytbröd. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar