Annons

Annons

Himmelskt goda bondkakor

Den fjärde luckan i min lilla bakjulkalender och vad passar bättre än klassiska bondkakor? Idag är det ju också andra advent och perfekt söndagssyssla att ställa sig och baka dessa underbara kakor.

Bondkakor. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Bondkakor. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Bondkakor har på senare år blivit en av mina absoluta favoriter på julbordet. De är så krispiga men ändå sirapssega. Samtidigt som de inte är för söta och smakar mycket mandel. Kan knappt bli bättre. Det är också lätt att ta fler. Här är mitt recept på bondkakor och ni kommer inte att bli besvikna är jag säker på. Nu ska jag och min kära mamma ha vår årliga glögg här hemma – och dessa finns såklart med på bordet.

Bondkakor

Antal: cirka 80 stycken
Tid: 30 min + kyl 1 timme

Annons

200 g smör, rumsvarmt
175 g strösocker
115 g ljus sirap
150 g mandel, oskalad
350 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Gör så här
1. Dela smöret i kuber och blanda med sirap och socker. Kör med en degblandare till en slät smet.
2. Blanda först vetemjöl och bikarbonat separat. Häll sedan ner i smörsmeten och arbeta in till en smidig deg. Hacka mandeln grovt. Häll i degen och arbeta in.
3. Dela degen i 3 delar och rulla dem till längder, ungefär så tjock som en femkrona. Plasta in och lägg dem i frysen i 1 timme.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut rullarna från frysen och skär dem i tunna skivor, cirka 6 mm tjocka med en vass kniv. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8 minuter tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler.

Fler härliga julrecept

Pepparkaksmacarons

Oreocheesec

Knäck eller chokladkola?

Bondkakor. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Bondkakor. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar