Annons

Annons

Klassiskt rostbröd

Som jag skrivit förut är det bäst att baka fler limpor när man ändå bakar. Här är ett recept på klassiskt rostbröd med blå vallmofrön. Det är samma recept som mina rostbröd med rosmarin och havssalt som jag lagt upp tidigare. Varför inte göra en av varje topping? Om ni ska frysa in rekommenderar jag att skiva upp hela limpan och frysa in i påsar, så är det bara att rosta direkt från frysen!

Recept: Rostbröd Foto: Sofia Henriksson

Rostbröd med blå vallmofrön. Recept och foto: Sofia Henriksson

Klassiskt rostbröd med vallmofrön

25 g jäst
3 dl vatten
1 msk honung
1 msk rapsolja (gärna kallpressad)
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
blå vallmofrön

Gör så här
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 30 grader och häll över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt honung, olja och salt.
2.Arbeta ner hälften av vetemjölet och häll sedan ner resterande mjöl lite i taget. Knåda degen i 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Låt degen jäsa i minst 30 minuter under bakduk.
3.Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt med lite vetemjöl om det behövs. Forma till två limpor och lägg i en brödform med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 40 minuter under bakduk.
4.Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över generöst med blå vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 20 minuter eller tills de fått fin färg.

Annons

Vill ni testa en annan variant hittar ni en formfranska med rosmarin och havssalt här!

Recept: Rostbröd Foto: Sofia Henriksson

Recept: Rostbröd Foto: Sofia Henriksson

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar