Annons

Annons

Knäck eller chokladkola?

Ja, det är frågan. Själv är jag uppväxt i en familj där detta är knäck. Men som 15-åring förstod jag att det som är knäck för oss är chokladkola för resten av Sverige och det som är knäck för andra hade jag på något sätt helt missat. Här är i alla fall mitt klassiska knäckrecept med härligt smältande konsistens, underbar chokladsmak - toppat med lite Himalayasalt. Kan det bli godare?

Foto: Sofia Henriksson

Foto: Sofia Henriksson

Knäck med Himalayasalt (Chokladkola med Himalayasalt)

3 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 dl mörk sirap
2 1/2 dl strösocker
3/4 dl kakao
en nypa salt

Gör så här
1. Blanda ihop alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull. Ställ på spisen och koka upp under omrörning.
2. Koka kraftigt i 10 minuter under omrörning, men var försiktig då det lätt kokar över. Sänk värmen och låt kolan koka i 30 minuter. Gör ett riktigt uppkok igen i 10 minuter under omrörning.
3. Efter cirka 60 minuter kan du göra kulprov eller doppa en tesked i kolan och sedan spola i iskallt vatten över. Känn på konsistensen i skeden. När du är nöjd kan du hälla upp knäcken på ett bakplåtspapper, strö över himalayasalt eller vanligt flingsalt, låt stelna.
4. Ställ in i kylen och skär upp i munsbitar. Klä gärna in i smörpapper för att enklare äta.

Annons

Mer härliga julrecept hittar du här

Pepparkakscupcakes

Pepparkaksmacarons

Choklad- och valnötscupcakes med pepparmintsfluff

Fluffiga blåbärsmarshmallows

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar