Annons

Annons

Lyxig chokladdessert med mangosorbet

Det tar lite tid att pussla ihop den här desserten men oj så gott det blir! Tro mig det är värt det. Bli inte heller avskräckt av alla delar, det är lättare än man tror att göra men som sagt det behövs lite extra tid. Så passa på att göra den under julledigheten eller varför inte imponera på nyårsmiddagen!

Chokladdessert med browniebotten, chokladmousse och mangosorbet. Foto och recept: Sofia Henriksson

Recept på lyxig chokladdessert med mangosorbet

Antal: 8 portioner
Tid: 5 timmar

Mangosorbet
300 g mango, frusen
2 dl vatten
1 dl socker
2 msk citronsaft, pressad
1/2 msk glykos
1/2 gelatinblad

Chokladkaka (botten)
75 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk flingsalt

Annons

Chokladjord
200 g socker
250 g mald mandel
150 g vetemjöl
80 g kakao
125g smör

Chokladmousse
120 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 st äggulor

Mango i sockerlag
100 g mango, tinad
150 g socker
1 1/2 dl vatten

1. Sorbet: Tina mangon och mixa den fint. Koka upp vattnet tillsammans med socker och glykos i en kastrull till 104 grader. Det tar cirka 5 minuter. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
2. Värm mangon i en kastrull och krama ur gelatinbladet och lägg i kastrullen. Rör ner mangon och citronsaften i sockerlagen. Ställ in i frysen och rör om en gång i timmen i 4 timmar.
3. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ägg och socker och lägg sedan till det smälta smöret.
Blanda ihop resten av ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
4. Häll upp smeten i en smord och ströad liten ugnsform. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills kakan är genomgräddad och inte längre lös i mitten.
5. Chokladjord: Sätt ugnen på 165 grader. Blanda alla torra ingredienser. Häll över det smälta smöret och blanda runt ordentligt. Smula blandningen så att det påminner om jord. Häll ut jorden på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut plåten var femte minut och vänd runt blandningen.
6. Chokladmousse: Smält den mörka chokladen. Vispa grädden, men inte för hårt. Tillsätt äggulorna i chokladen och vänd samman med grädden. Häll upp i en form och ställ in i kylen i 3 timmar.
7. Mango i sockerlag: Koka upp socker och vatten. Häll över mangobitarna och ställ in i kylen.
8. För uppläggning: Skär bitar av chokladkakan. Ta upp en sked chokladmousse ovanpå. Toppa med chokladjord. Lägg lite jord vid sidan om chokladkakan och lägg upp en sked mangosorbet på. Lägg några bitar mango i sockerlag vid sidan om. Voila!

Chokladdessert med browniebotten, chokladmousse och mangosorbet. Foto och recept: Sofia Henriksson

Chokladdessert med browniebotten, chokladmousse och mangosorbet. Foto och recept: Sofia Henriksson

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar