Annons

Annons

Mina bästa katter

Lucia är här och självklart bjuder jag på lussebullar. Som så många andra tycker jag att det här är världens bästa recept. De blir underbart gula, saftiga och goda lussekatter! God jul och glad tredje advent.

Foto: Sofia Henriksson

Foto: Sofia Henriksson

Lussekatter

1 g saffran
30 g mörk rom
30 g råsocker
50 g jäst
5 dl röd mjölk
1 1/2 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
18 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
1 msk vatten
1 dl blötlagda russin

Annons

Gör så här
1. Blanda saffran, råsocker och rom i en burk och låt ligga minst 1 dygn gärna veckor eller upp till ett år.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen är helt upplöst. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta i maskin i 15 minuter. För hand 20-25 minuter.
3. Låt degen vila i 15 minuter under bakduk. Ta sedan upp degen på bakbord och dela upp i bullar på ca 40 g beroende på hur stora lussekatter du vill ha.
4. Forma dem till S och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Häll av russinen och tryck ner ordentligt i knorren.
5. Jäs i ugnen med bara lampan på i minst 1 timme. Ta ut plåtarna och sätt ugnen på 225 grader.
6. Grädda dem i mitten av ugnen i 8 minuter. Pensla direkt när de kommer ut från ugnen med uppvispat ägg.

Mer härliga julrecept hittar du här

Pepparkakscupcakes

Pepparkaksmacarons

Choklad- och valnötscupcakes med pepparmintsfluff

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar