Annons

Annons

Nyttig kladdkaka med mandeltäcke

Det absolut bästa från två världar. Det är ofta jag tänker - åh om bara kladdkaka var nyttigt. Well, nu har jag ÄNTLIGEN funnit lösningen. Efter ett antal experiment hemma i köket har jag lyckats skapa en drömmigt god kladdkaka som både är fri från gluten och svingod. Den är dessutom nyttig. Alltså kan det bli bättre?

Nyttig kladdkaka. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Nyttig kladdkaka. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Recept på nyttig kladdkaka

Antal: 6-8 personer
Tid: 30 minuter

10 dadlar, färska
1 pkt eller burk kidneybönor à ca 400 g (avrunnen vikt ca 230 g)
2 ägg
1/2 dl kokosolja
1 msk olivolja
5 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
1 dl kokos
1 1/2 msk agavesirap
1 1/2 msk kaffe, gärna espresso

Annons

Garnering
1 näve mandlar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Sätt ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter, och olja in kanterna.
2. Häll av kidneybönorna och skölj i ett durkslag. Kärna ur dadlarna. Mixa sedan bönor och dadlar till en fin smet med stavmixer.
3. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en slät smet. Hacka mandlarna grovt. Häll upp i formen och toppa med mandlarna, ställ in i mitten av ugnen i 13 minuter. Kakan ska fortfarande vara väldigt lös och endast gräddad i kanten när den är klar.

Låt svalna ordentligt. Gärna i kylskåpet över en natt. Servera och njut. Om du vill kan du dela upp kakan i bitar och frysa in. Bara att ta fram när sötsuget kommer igång.

Nyttig kladdkaka. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Nyttig kladdkaka. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Fler nyttiga men otroligt goda recept

Nyttig vegansk chokladmousse

Nyttiga och underbart goda chokladbollar med sesam

Nyttigare glutenfria fudge brownies

Nyttig kladdkaka. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Nyttig kladdkaka. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar