Annons

Annons

Saffransbullar med pistagefyllning

Nu har snön landat i Stockholm och jag har fått himla massa julkänslor. Mina morföräldrar kom över på fika och jag passade på att baka de här saffransbullarna med pistagefyllning. De blev en stor succé. Saffran och pistage är en väldigt fin kombination och det luktar nu jul i hela lägenheten.

Saffransbullar med pistagefyllning. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Saffransbullar med pistagefyllning. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Det har varit lite dålig uppdatering på senaste tiden här på bloggen. Men nu ska det förhoppningsvis bli ändring på det!

Jag tänker att jag kan varva recepten med lite andra uppdateringar kring mat och dryck! Lite mer läsning men förstås inte utan recept då och då. Vi får se hur det går. Jag hoppas att ni vill följa med mig mer i vardagen och även få lite tips på bra fik och restauranger i Stockholm. Jag kanske också slänger in ett och annat vardagsmatsrecept.

Annons

Här får ni i alla fall receptet på de här färgglada bullarna. Det var helt och hållet ett experiment men som blev riktigt bra. Alla som var bjudna på fikat tog minst två bullar var – och det är ju bra betyg!

Recept på saffransbullar med pistagefyllning

Antal: ca 40 stycken
Tid: 30 minuter + jästid ca 2 timmar

Saffransdeg
150 g smör, rumsvarmt
1 pkt saffran
1,5 dl strösocker
35 g jäst
9 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 ägg
3 dl mjölk (gärna gammeldags)
1 krm salt

Pistagefyllning
150 g smör, rumsvarmt
150 g mandelmassa
70 g pistagenötter
1 dl havregrädde (går även bra med vanlig grädde)
Grön karamellfärg
1 tsk vaniljpulver
1 msk strösocker

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till cirka 30 grader. Häll över jästen och rör om till jästen löst sig helt. Ha då i saffran, kardemumma och socker. Tillsätt ägg och rör om.
2. Häll i 6 dl vetemjöl och det rumsvarmt smöret. Slå runt med en slev och tillsätt resterande mjöl och salt. Knåda till en smidig deg. Låt sedan jäsa 1 timme under bakduk på varm plats.
3. Pistagefyllning: Gör under tiden som degen jäser fyllningen. Börja med att riva ner mandelmassan i en bunke. Mixa pistagenötterna i en matberedare eller mixer till de är helt malda. Blanda alla ingredienser och vispa med elvisp. Droppa en droppe grön karamellfärg i. Om det behövs, tillsätt lite mer grädde till fyllningen är bredbar.
4. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela den i två och kavla först ut ena halvan. Bred på ett generöst lager fyllning och rulla ihop. Skär sedan cirka 1 centimeter breda skivor och lägg i formar på en plåt. Gör likadant med den andra delen av degen. Låt bullarna jäsa minst 30 minuter till. Sätt på ugnen på 225 grader.
5. Vispa upp ägget lätt. Pensla bullarna och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 9 minuter. Låt svalna på galler.

Saffransbullar med pistagefyllning. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Saffransbullar med pistagefyllning. Foto och recept: Sofia Henriksson.

Fler goda recept på bullar

Kanelbullar på tre vis

Höstiga kanelbullar med råsocker

Vaniljsnurror

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar