Annons

Annons

Saftig sockerkaka

En riktig favorit är såklart den klassiska sockerkakan och mitt recept har jag fått av min kära mormor Kerstin som lärt mig baka denna och så mycket annat. Den blir saftig och luftig på samma gång och smakar av vanilj och nostalgi!

Recept på klassisk sockerkaka. Foto: Sofia Henriksson

Recept på klassisk sockerkaka. Foto: Sofia Henriksson

Mormors sockerkaka

100 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Garnering
Florsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form på cirka 23 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Tillsätt sedan mjölken. Förbered sedan de torra ingredienserna i en skål och socker och ägg i en annan.
2. Vispa socker och ägg pösigt. Smaka av så att du inte längre känner några sockerkristaller, då är det färdigt. Häll sedan ner smör- och mjölkblandningen. Vänd till sist ner mjölblandningen och blanda kort till en slät smet.
3. Häll upp smeten i formen och ställ in i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Du vet att den är klar när kakan börjar lossna i kanterna och den är gyllenbrun. Ta då ut kakan och låt svalna på galler. Servera den gärna direkt med kaffe, saft eller ett glas mjölk!

Annons

Får du rester över så kan du slänga ihop några festliga cakepops med vitchoklad!

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar