Annons

Annons

Vit tvåvåningstårta med syréner

Juni är här och syrénerna är utslagna i hela Sverige, och för några kanske det till och med börjar bli bråttom att använda upp dem. Syrén är en av mina absoluta favoritblommor och de bästa är att de är ätbara och till och med underbart goda. Här är ett riktigt tårtrecept på en våningstårta som kommer imponera de flesta. En fantastiskt god tårta med ena våningen vanilj och jordgubbar och andra med mörk choklad och oboy. Det är ett projekt som kommer att kräva förberedning dagen före men det är det definitivt värt om en vill utmana sig själv! Följ bara stegen och så kommer du se att du snart har en likadan tårta som är supergod!

Recept på Vit tvåvåningstårta med syrén Foto: Sofia Henriksson

Vit tvåvåningstårta med syrén. Foto och recept: Sofia Henriksson

Vit tvåvåningstårta med syréner

Cirka 25 portioner

Tårtbotten 1
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk

Tårtbotten 2
2 ägg
2 dl vetemjöl
50 g smör
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver

Annons

Mörk chokladganache
100 gr mörk choklad
1 dl grädde
1/2 tsk vaniljpulver

Vit chokladganache
200 gr vit choklad
2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver

Tårtkräm med vanilj/oboy
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 msk strösocker
2 äggulor
2 msk maizena
6 tsk gelatinpulver
1 1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vispgrädde
1 msk oboy

Fyllning
250 g jordgubbar, färska

Garnering
Syrener
800 g vit marsipan
3 dl vispgrädde

Gör så här
1. Sätt ungen på 175 grader. Börja med tårtbotten 1. Välj en form på cirka 24 cm i diameter.
2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Sikta vetemjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vispa medan du häller i smörmjölken och vänd sedan ner mjölblandningen. Häll i en penslad form och grädda i 30 minuter, låt sedan svalna.
3. Gör sedan tårtbotten 2 och välj en form på cirka 15 cm i diameter. Följ instruktionerna till tårtbotten 1.
4. Ganache: Värm grädden precis så den inte kokar, ta av från värmen och lägg i chokladen och vaniljpulver, låt smälta. Gör en med vit och en med mörk choklad, låt svalna i kylskåp och vispa sedan upp med elvisp innan fyllning.
5. Tårtkräm: Blanda samman mjölk, grädde, socker, maizena och äggulor. Värm under omrörning på mellanvärme på spisen tills det tjocknar, cirka 10 min. Det får ej koka.
5. Ta av från plattan och tillsätt gelatinet, rör om och låt det svalna. Vispa grädden och dela upp krämen i två bunkar, en med 2/3 och en med 1/3. Tillsätt sedan 1/3 av grädden i den mindre bunken och resterande i den större bunken. Tillsätt vaniljpulver i den större bunken och oboy i den mindre. Låt stelna lite i kylskåp.
6. Skiva de färska jordgubbarna.
7. Bygg sedan ihop tårtorna genom att dela båda bottnarna på tre. Lägg respektive understa del på ett tårtunderlag. Den större fylls med vit chokladganache på första lagret, toppat med skivade jordgubbar, och på andra lagret tårtkrämen med vanilj. Den mindre tårtan fylls med första lagret den mörka chokladganachen och andra lagret tårtkrämen med oboy. Plasta sedan in båda tårtorna och låt stå i kylen över natten.
8. Kavla ut marsipanen morgonen efter, i två stora cirklar. Tänk att de måste vara lika stora i diameter som tårtan är i diameter + höjd x 2, samt extra att skära bort. Spackla sedan respektive tårta med vispad grädde och lägg över marsipanen. Sätt ner 5 färgglada sugrör i den större tårtan (använd färgglada så att ingen råkar äta dem när den delas upp) och klipp så de är lika höga men inte går över tårtans kant. Lägg en klick grädde mellan sugrören och lägg på den mindre tårtan på den större så att den vilar på sugrören.
9. Spritsa resterande grädde i små stjärnor och dekorera med syrener.

 

Recept på Vit tvåvåningstårta med syrén Foto: Sofia Henriksson

Vit tvåvåningstårta med syrén. Foto och recept: Sofia Henriksson

Här hittar du fler somriga tårtrecept

Oreocheesecake

New York-cheesecake med färska hallon

Läs också

Kommentera

Annons

Annons

Laddar